top of page

Historiek

KV Eendracht Aalter ( Koninklijke Voetbalvereniging Eendracht Aalter )

 

Opgericht : 1946

Aansluiting KBVB : 1947

Stamnummer : 4763

Clubkleuren : Rood & Wit

 

Kampioen 3de Provinciale : 1958-1959

Kampioen 2de Provinciale : 1960-1961, 2015-2016

Kampioen 1ste Provinciale : 1970-1971, 1976-1977; 1988-1989

 

De club sloot na de Tweede Wereldoorlog aan bij de Belgische Voetbalbond. In 1971/72 was V.V. Eendracht Aalter opgeklommen tot in de nationale reeksen. Dat eerste seizoen in Vierde klasse eindigde de ploeg echter als voorlaatste; en men zakte terug naar de provinciale reeksen.

In 1973 kon Aalter terugkeren in Bevordering, en kon er zich ditmaal drie seizoenen handhaven. In 1976 zakte men opnieuw naar provinciale. Opnieuw kon Eendracht Aalter na één seizoen terugkeren naar de nationale reeksen. Ditmaal kon Aalter meedoen met de besten van zijn reeks. In 1979/80 eindigde Aalter helemaal bovenin, met evenveel punten als RUS Tournaisienne. Met een wedstrijd meer gewonnen was het echter de club uit Doornik die de reekswinst binnenhaalde. Aalter werd tweede en miste zo de promotie. De volgende seizoenen kon de club niet meer meedingen voor de titel, maar bleef zich handhaven in Vierde Klasse.


Met een voorlaatste plaats in 1984 degradeerde Aalter nog eens. Ditmaal duurde het verblijf in de provinciale reeksen vijf jaar, tot men in 1989 opnieuw naar Vierde steeg. De club bleef wisselvallig. In 1991 zakte men nog eens; en weer kon men na één seizoen reeds terugkeren.
Halverwege de jaren negentig draaide Aalter weer mee met de beteren van zijn reeks. In 1998 dwong de ploeg een plaats in de eindronde af. Daar was in de eerste ronde Eendracht Meldert echter te sterk. Aalter verloor met 0-2 en greep weer naast een kans op promotie. In 2003 strandde de ploeg nog eens op een tweede plaats, ditmaal op twee punten van reekswinnaar Standaard Wetteren.


In 2006 eindigde Aalter 13de. De ploeg moest in eindronde zijn plaats in Vierde Klasse verdedigen. Aalter ging onderuit tegen Hoogstraten VV en RCSJ de Grivegnée. In de wedstrijd tegen Grivegnée was men tot 4-1 voor gekomen in de tweede helft, maar uiteindelijk verloor Aalter de wedstrijd met 4-5. Na 14 jaar in vierde klasse moest de club zo opnieuw degraderen naar Eerste Provinciale. Het eerste jaar in Eerste Provinciale eindigde Aalter nog in de middenmoot, het jaar nadien streed Aalter ook daar tegen degradatie, maar stelde het op de laatste speeldag in Eerste Provinciale het behoud veilig. Een testwedstrijd op 5 mei 2008 op het veld van VV Sparta Ursel moest over behoud beslissen. De rood-witten versloegen Ursel met 1-5 en konden zich zo handhaven.


Amper één jaar later bleek deze testwedstrijd slechts uitstel van executie, want in het seizoen 2008/09 eindigde Eendracht Aalter op twee na laatste en degradeerde het toch verder naar Tweede Provinciale. Doelman Davy Baudewijn was dat seizoen volgens Het Nieuwsblad de meest verdienstelijke speler in Eerste Provinciale Oost-Vlaanderen. Aalter speelde dat seizoen voor het eerst in zijn bestaan ook twee wedstrijden met inzet tegen gemeentegenoot SK Bellem. Op Bellem won Aalter met 1-2. Thuis speelde het 2-2 gelijk. SK Bellem, dat in Eerste Provinciale bleef, werd zo de hoogste spelende club in de gemeente Aalter. 

 

Aalter streed in 2009/10 direct voor een terugkeer naar de hoogste provinciale afdeling. Dat seizoen kon men met een overwinning op de laatste speeldag de titel behalen. Daar verloor men echter van KVV Sint-Denijs Sport waardoor de titel naar FC Destelbergen ging. In 2010/11 eindigde Aalter derde, na kampioen KVV Zelzate en KSK De Jeugd Lovendegem. Men won de tweede periode en mocht zo naar de eindronde. Aalter won tegen KSK Lebbeke & FC Juventus Schoonaarde en haalde zo de finale tegen reeksgenoot LS Merendree.

Na 120 minuten spelen stond het 4-4 maar het won de penalty's met 6-5 en keerde zo terug naar Eerste Provinciale.

Het jaar nadien streed rood-wit het volledige seizoen tegen de degradatie. Men eindigde op twee na laatste en degradeerde zo direct terug naar Tweede provinciale.

 

Na een seizoen in de middenmoot werd Aalter in 2013/14 tweede na een sterke terugronde. Daardoor mocht Aalter terug de eindronde spelen. Ze wonnen tegen VK Adegem & KSK Lebbeke maar verloren de finalematch tegen KFC Robur Moerzeke. Na 120 minuten spelen stond het 0-0, de daaropvolgende penalty's werden met 5-6 verloren. In 2014/15 werd Aalter vijfde, een plek die recht geeft op een eindrondeticket. Ze wonnen op VC Osta Meerbeke  FC Kleit & KVV Vlaamse Ardennen maar verloren de finalematch tegen KVV Klauwaerts Kemzeke. Net als het jaar voordien werd de wedstrijd beslist na het nemen van strafschoppen. Na 120 minuten spelen stond het 1-1, de daaropvolgende penalty's werden met 5-4 verloren.

 

In 2015-2016 neemt KVE vanaf de eerste speeldag de koppositie aan. Het volledige seizoen volgt FC Latem op een kleine achterstand. Uiteindelijk kan Aalter het thuis afmaken tegen KVV Zomergem. Het wint met 1-0 & pakt zo de eerste titel in 27jaar.

Ook in Eerste Provinciale behaald Aalter mooie resultaten. In 2018 eindigde KVE 5de in zijn reeks met een bijhorend eindrondeticket. Daarin werd een mooie tweede plaats behaald in een groep B met onder meer KRC Mechelen. In het duel om de derde plaats versloeg rood-wit HO Kalken maar zonder bijkomende promotie.

Na 16jaar in het provinciale voetbal te hebben doorgebracht, promoveert rood-wit in 2022 terug naar het nationale voetbal. Ondanks een vierde plaats in de algemene rangschikking mag Aalter als bijkomende stijger terug een stap hogerop. 

Peter De Poorter Clublegende KVE Aalter 

 

Peter De Poorter speelde maar liefst 34 seizoenen voor KVE, waaronder 625 wedstrijden in het eerste elftal. In 2016 nam hij afscheid op 40jarige leeftijd met de titel in Tweede Provinciale.

Stijn Van Kerrebroeck Clublegende KVE Aalter 

 

Stijn Van Kerrebroeck speelde zijn volledige carriere voor KVE. Hij debuteerde als 17-jarige in de eerste ploeg en nam op 34-jarige leeftijd in schoonheid afscheid met het verzekeren van het behoud in Derde Amateur.

Kampioenenploeg 1989 Eerste Provinciale 

 

Zittend links-rechts: Langbeen Gico, Van Hove Koen, Van Daele Eddy, Malfait Joost, Van Kerrebroeck Bruno, Goethals Koen.

 

Staande links-rechts: Scheyving Geert, Maes Rudy, De Beats Johan (kapitein), Broché Ronny, Goethals Marc.

Kampioenenploeg 2016 Tweede Provinciale 

 

Bovenaan links-rechts: Deweirdt Enzio, Van Rie Jeffrey, Semaesse Glenn, Notebaert Bruno, Detaeye Mathieu, Maenhout Sander, Taveirne Thomas, Tack Ruud.

 

Midden links-rechts: Van Laecke Koen (PR), Van Kerrebroeck Stijn, De Meyer Nick, Persan Tom, De Wulf Tom, Versichel Wesley, De Poorter Peter, Allemeersch Thimothy, Aigbedion Kelly.

 

Zittend links-rechts: Delaere Marijn, Waegebaert Boris, Vandenbroecke Jens, Van Acker Yves (T1), Frechier Kevin (T2), Smessaert Robbe, Marginet Jelle, Wyckstandt Tars.

bottom of page